Jaanuari kolmas nädal

16.01.2012

22. jaanuar

Olude sunnil pean paar päeva jalamees olema ja kusagile kaugemale linnuretkele ei pääse. Sokutan ennast Mariliis Märtsonile ja Tarmo Teppele kaasa ning vaatame Tartu lähiümbruse kohad üle. Hommikul suundume esimesena Tartu veepuhastusjaama kanali juurde, kus mõni päev tagasi oli jäälindu ja linavästrikku nähtud. Kahjuks sel korral neid liike ei leia, aga sinikaelte hulgas märkame kahte piilparti ja pardiparve ahistavad siin 2 merikotkast ja kanakull. Põnevad elukad needki.

Aardlapalu prügila on nüüdseks kinni kaetud ja siinne hakkide ja vareste kogum on kokku kuivanud. Hakke ja vareseid on täna sorteerimisplatsil kokku alla 500 linnu, mis on võrreldes varasemate aegadega ikka väga väike hulk. Varem võis prügilas 4000-5000 hakki korraga näha, korra on siin isegi kuni 9000 hakki loendatud. Kui prügimajandus korda saab, siis jääb lõpuks ka linnas hakke ja vareseid vähemaks. Võib juba julgemalt auto Tartu kesklinna kuhugi pargi serva puude alla parkida. Aga Barclay platsi ümbrusse, kus ööbib jätkuvalt tuhandeid hakke, ei soovita autot siiski ööseks jätta. Hommikuks võib auto ühtlaselt pruunika tooni omandada ja sugugi mitte kõik pesulad ei võta korralikult täislastud autot pesta.

Päeva põnevaimad leiud tulevad aga Haaslavast. Siin on paisjärve ja kalatiikide vaheline Mõra jõe lõik alati jäävaba ja Kurepalu tee silla juures on peaaegu igal talvel vesipapp talvitanud. Nüüdki on ta siin olemas. Aga mitte vesipapp ei tekita elevust, vaid hoopis jõe kaldal võsas tegutsev laulurästas. See liik on meil haruldane talvitaja, teada on vaid üksikud talvised leiud. Mariliis ja Tarmo saavad endale uue talvepunkti kirja, minule on laulurästas 2012. aasta nimekirjas 98. linnuliik. Haaslavast leiame veel ka 7 laululuike, see liik pole enne käesolevat talve Tartumaal varem vist talvitanudki.

18. jaanuar

Tänase päeva plaanides oli Virumaa metsades natuke ringi vaadata, ehk saab aastanimekirja mõne rähni või kaku juurde. Hommikul sai algatuseks mõned kiirevoolulised jõed Lahemaal üle vaadatud. Kedagi eriti silma siiski ei hakanud, vaid Nõmmeveskil oli üks vesipapp tegutsemas. Rakvere taha jõudes hakkas aga ilm ära pöörama ja lõpuks tuli päris tihe lumesadu peale. Lisaks oli ilmselt eelneva öö jooksul nii paks lumi maha sadanud, et metsateedel kippus auto põhja peale kinni jääma ja parimatele aladele juurde ei pääsenudki. Korralikum metsaretk tuleb siia millalgi hiljem uuesti ette võtta. Märkmikku sai kirja vaid paar mänsaku ja tedre vaatlust, lisaks ka üks värbkakk, kes hallõgijaga paarikümne meetri tagant puude latvades üksteist seirasid. Nagu ikka, kõik vähegi ülesmärkimist väärivad vaatlused on sisestatud eElurikkuse andmebaasi.

17. jaanuar

Talvisel ajal, kui veekogud on üldjuhul jääs, on headeks “linnuaukudeks” veepuhastusjaamad, kus väljavoolukohtades leidub ka kõige kõvema pakasega lahtist vett. Sellistes paikades võib mitmeid põnevaid talvitajaid kohata. Kuna Läänemaa rannaalad on jäätuma hakanud ja linde merel jääb järjest vähemaks, siis suundun taas Haapsalu veepuhastusjaama juurde. Lisaks tavapärastele sinikaeltele on partide hulgas täna siin ka piilpart ja rääkspart, hallhaigruid läheb kraavi servast lendu 6. Taita sel korral ei leia, aga nüüd hakkavad roostikus silma punarind ja käblik. Punarind on meil suhteliselt harv talikülaline, käblikut leiab pehmematel talvedel Lääne-Eestis siiski õige sageli. Ka täna saan siit uue aastaliigi juurde – roostikus tegutsevad kaks roohabekat. See on siis see elukas, kes linnuvaatleja avalehelt vastu vaatab (NB! Roohabekas oli Linnuvaatleja avalehel 2012. aastal.).

Roohabekas ei jää tänase päeva ainsaks uueks liigiks. Matsalu rahvuspargi mail on kassikakk ühel vanal territooriumil viimasel ajal häälekaks muutunud, vaja üle kuulata. Õnneks teebki lind mõned korrad häält. Kassikakk on viimastel aastatel meil õige haruldaseks jäänud. Hea, et kohe aasta alguses selle raske liigi kirja sain. Minu 2012.a nimekirjas on nüüd 97 linnuliiki.

16. jaanuar

Täna sai kesktalvise veelindude loendusega jätkatud sealt, kus eile pooleli jäi – läbitud sai rannikulõik Pakri poolsaare idakaldalt kuni Pedase ninani. Kui seni on meri veel jäävaba olnud, siis täna oli Paldiski lahe lõunaosa ja Kurkse väin juba jääsuppi täis ja linde oli vähem. Tänagi kedagi väga põnevat ei leidnud. Eraldi äramärkimist väärib ehk vaid 120 laululuike Paldiski lahe idaosas Laoküla rannas, suhteliselt suur arv südatalve kohta. Kõiki täna kokku loetud veelinde näeb eElurikkuse andmebaasis.

Kõrgelt Pakri pangalt alla piiludes hakkas mitu auliparve silma, 16.01.2012 / Foto: Kris Voog

Täna jõudis linnuhuviliste listi kaudu linnuvaatlejateni info, et eile õhtul nähti Tartumaal Kärknas lumekakku. Tegemist on meil väga haruldase talikülalisega, keda igal aastal Eestis ei kohatagi. Bongarid käisid täna küll ala läbi kammimas, aga lindu enam ei leitud. Kahju, see elukas on vaid mõne üksiku Eesti linnuvaatleja liiginimekirjas.