Novembri esimene dekaad

03.11.2012

3. november

Hommikuks oli sadu küll möödas, aga nüüd segas vaatlemist paks udu. Läksime siis algatuseks uuesti Dirhami sadamasse uurima, et kas väiketsiitsitaja on endiselt paigal. Jah oli küll paigal. Kui hommikul saabunud bongaritel õnnestus lind kenasti ära näha, siis keskpäeval teda enam ei leitud. Ei tea, kas tsiitsitaja otsustas ilusa ilmaga lõpuks edasi rännata?

Õnneks udu hajus kiiresti ja torutasime lõpuks mõned tunnid ka Põõsaspea neemel. Aga kahjuks erilist rännet näha ei olnud. Veidi arvukamalt liikus vaid tõmmuvaeraid ja aule, natuke ka alke. Põõsaspea neeme vaatlusi näeb eElurikkuse andmebaasis.

2. november

Väiketsiitsitaja, 01.11.2012 Dirhami sadam, Eesti 9. leid / foto: Aivar Veide

Eile pärastlõunal tuli Rariliini kaudu teade, et Läänemaal Dirhami sadamas on üks väiketsiitsitaja paigal. Seda kirdepoolse levilaga liiki on Eestis varem üldse vaid 8 korda nähtud. Kuna oli niigi kindel plaan nädalavahetusel Põõsaspea neemel staiata, siis sai lihtsalt veidi varem välja mindud. Ilm pidi õige vihmaseks pöörama, halva ilmaga peaks see rari ehk paigal püsima. Dirhami sadamasse jõudsime hommikul tugevnevas vihmasajus, aga vaatamata sellele leidsime linnu kerge vaevaga uuesti üles. Päeva jooksul käis Dirhamis bongareid lähedalt ja kaugelt ning kõik nägid linnu ka ära. Mulle oli väiketsiitsitaja 2012.a liiginimekirja 273. linnuliik.

Üritasime paar tundi ka Põõsaspea neemel staiata, aga sadas pidevalt ning nähtavus oli olematu. Sai varakult öömajale mindud, et siis hommikul uuesti proovida.