2018. aasta suvine aialinnupäevik alustab

03.03.2018

Vaatamata kestvale talveilmale on 2018. aasta suvine aialinnupäevik vaatlusteks avatud. Sel aastal juba viiendat hooaega alustavasse veebipäevikusse on oma koduaias toimetavate ning pesitsevate lindude vaatlusi sisestama oodatud kõik linnu- ja loodushuvilised. Oma päeviku saad avada Eesti Ornitoloogiaühingu suvise aialinnupäeviku kodulehel www.eoy.ee/aed.

Musträstas / foto: Tiit Külaots

Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 02.03.2018

Hea aialinnuvaatleja!

Nii külma ja lumist märtsi algust pole tükk aega olnud! Mõni aasta tagasi sai üle aedade kulgevat lõokeste rännet jälgida Vabariigi aastapäeval, kuid tänavu on terve Eesti peale kohatud vaid ühte lõokest. Aga eks seegi ole tore, et ligase talve ja kauaoodatud kevade vahel saame ka päris õiget talveilma nautida.

Praegu on aiad lindude seas populaarsed. Need linnud, kelle talvitamisstrateegia nägi ette siinviibimist, otsivad nüüd aedadest toitu – kes toidumajadest, kes vanade õunapuude koore alt, kes pugivad viimaseid aroonia- ja viirpuumarju.

Praeguste ilmadega on ääretult oluline, et kes on linde toitma hakanud, jätkaksid seda regulaarselt. Kõige kriitilisem aeg on hommik, sest öö jooksul on väikelinnud kaotanud suure osa oma kehakaalust. Juba hämaras, kella seitsme paiku on näljasemad tihased kohal. Seepärast on mõistlik neile juba õhtul seemned välja panna, siis saavad ka kõige hädalisemad varakult kehakinnitust.

Lisaks seemnetele tasub üles riputada ka rasva – olgu siis rasvapalle, isetehtud rasva-kaerahelbe segu või ploomirasva käntsakaid. See võib ka rähnide tähelepanu äratada. Hall- ja musträstastele mõeldes tuleks keldris revideerida oma õunavarusid. Mädaplekiga ja „keldrimaitselised“ õunad võiks pooleks lõigata ja järkjärgult mõnele lumest roogitud platsile välja panna.

Tänavune talv ja ka märtsikuugi on erilised selle poolest, et aedades võib sagedamini kohata urvalinde, põhjavinte ja metsvinte. Eesti ei ole selles mõttes erand – ka Soomes on need linnud tänavu talvel tavapärasest palju arvukamad. Vintide ja talvikeste meelitamiseks tuleks päevalilleseemneid, kaera või hirssi puistata maapinnale. Aga ka puhtust peab hoidma: aegajalt tuleks seemnepudi ja väljaheidetega segunenud lumi ära kühveldada ja asendada puhta lumega. Õnneks seda meil jagub.

Esimeste rändlindude saabumiseni läheb veel mõni nädal aega. Aga olgu ilm kui külm tahes, suvise aialinnupäeviku viies hooaeg alustab!

Põnevaid linnuvaatlusi!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed