Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 05.07.2018

05.07.2018

Salu-lehelind / foto: Sander Sirelbu

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Pesitsusaeg alles kestab.

Pärnaõite lõhn ja hall-kärbsenäppide „triitsumine“ moodustavad klassikalise kesksuvise heli- ja lõhnapildi. Juuli on kätte jõudnud ja linnulaulu jääb iga päevaga aina vähemaks, kuid pesitsusaeg pole veel kaugeltki lõppenud. Tõsi, kuldnokad ja sinitihased on oma ainsa pesakonna juba ammu üles kasvatanud ja paljudest pesadest on välja lennanud ka must-kärbsenäppide aasta ainsad järeltulijad. Üha sagedamini leiavad aeda tee väike-põõsalindude ning väike- ja salu-lehelindude pered. Rästastel, varblastel, punarinnal ja rasvatihasel on käsil juba teise pesakonna üleskasvatamine.

Piiritajate õhtuseid paraadlende võib nautida veel õige mitu nädalat, sest poegade üleskasvastamine võtab palju aega. Kui värvulistel veedavad pojad keskeltläbi 2 nädalat munas ja 2 nädalat pesas, siis piiritajad sirguvad 3 nädalat munas ja 5-8 nädalat pesas. Pesakoha leiavad nad eterniitkatuse alt või ventilatsiooniavadest, kuid eriti taluaedades hõivavad nad meelsasti ka kuldnokakaste. Kui sul on aias mõni pesakast kuldnokkadele, siis juulikuus tuleks neil kastidel silm peal hoida. Piiritajate pesitsemisest annab märku nii nende kastide külastamine (eriti silmatorkav 30-60 minutit enne päikeseloojangut) kui ka poegade vaikne sirin.

Praegu on kätte jõudnud need ajad, mil iga päevaga lahkub üha rohkematest pesadest esimene sats suitsu- ja räästapääsukesi. Kohe pärast seda alustavad nad teist pesitsust ja kui hilissuvine aeg on vähegi soodsate ilmadega, proovivad üksikud rahvuslinnud kolmandatki korda pesitseda. Loodame, et tänavune aasta tuleb suitsupääsukestele eelmisest märksa parem!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Varasemaid suvise aialinnupäeviku uudiskirju vaata siin.