Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 18.05.2019

18.05.2019

Kuldnokk / foto: Joosep Ailiste

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Aeg suureks ülevaatuseks aias: kes pesitsevad?

Sel nädalavahetusel on õige aeg teha esimene suurem ringkäik aias: kel juba pojad pesas, kes alles ehitab või kes käitub kahtlaselt, aga päris sotti ei saa. Munad või pojad on pesas varajastel pesitsejatel: kuldnokk, hall- ja musträstas, kodu- ja põldvarblane, metsvint ja punarind, talvike ja rohevint. Asustatud pesapaiga reedab poegade vali sidin või siis vanalindude aktiivsed lennud pesa ja toitumiskohtade vahel.

Eriti ideaalsed on need päevad kuldnokapesade kirja panemiseks. Praegu peaksid kõikjal üle Eesti kuldnokkadel pojad munast väljas olema, kuid väljalennuni on veel nädal-kaks-kolm aega. Vanalinnud käivad nüüd muudkui pesa vahet ja see on kindel viide kindlale pesitsusele, mis tuleks ka päevikusse märkida.

Kuldnokkade puhul peab mainima, et eelmise aastaga võrreldes on tänavusi pesitsusvaatlusi kirja pandud oluliselt vähem. Kas kuldnokki on tänavu tõesti palju vähem? See selgub hooaja lõpus, kuid praegu tuleks kõik pesitsused päevikutesse sisestada, enne kui ununeb.

Mõned näpunäited veel pesitsuste kirjapanekul

  • Oluline on päevikusse kirja panna kõik pesitsusjuhud, mitte ainult üks igast liigist.
  • Iga pesitsuse sisestamisel tuleb ära märkida pesitsustunnus, mis viitab kas tõenäolisele või kindlale pesitsemisele. Eesmärk on tuvastada kindel pesitsemine, mille parimateks tunnusteks on munadega (MP) või poegadega pesa (PP) või poegade aktiivne toitmine (VT).
  • Poegade arv ja väljalennukuupäev on väärt andmed, kui neid õnnestub märgata. Kui ei õnnestu, siis pole lugu: pesakoha ja pesitsustunnuse koos kuupäevaga saab igale linnupaarile ikka kirja panna ja seegi on väga oluline info.
  • Jälgi pesitsevaid linde eemalt. Me ei soovita pesapoegadega linde häirida, et iga hinna eest pesapojad üle lugeda. Eriti tundlikud on avatud pesakohtades pesitsevad linnud. Paari nädala jooksul peavad pojad väga kiiresti arenema ja seepärast on iga nokatäis toitu äärmiselt oluline.
  • Kui linnud pesitsema ei jäänud, kuigi linnupaar oli pikalt kohal või ehitasid pesa, siis valige vastav tõenäolise pesitsemise tunnus (P või E) ja lisage kommentaariks juurde, et linnud katkestasid pesitsemise.

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Suvise aialinnupäeviku varasemaid uudiskirju vaata siin.