Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 22.03.2020

22.03.2020

Kuldnokk / foto: Kauro Kuik

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Märtsikuu protseduurid päevikupidaja heaolukeskuses

„See aasta tuleb kevad teisiti, tiu-tiu! ja teisiti,“ kirjutas Henrik Visnapuu oma tuntud luuletuses. Nüüd, 101 kevadet hiljem saab sellega kohe eriti nõustuda. Talv oli meil ju sedapuhku enneolematu – kui mitte öelda olematu – ja kevademärgid torkasid looduses silma juba jaanuarist alates. Esmalt hakkasid meid rõõmustama lumikellukesed, veebruar kuulus märtsikellukestele ja märts krookustele.

Päike särab, aiad on kevadõites, linnud muutuvad lärmakamaks ja järjest saabuvad uued rändlinnud. Aga ometi on paljudel meist tunne, et hoolimata varajasest kevadest on midagi veel teisiti. Küllap on selles süüdi muremõtted, mis varjutavad seda kaua igatsetud ja oodatud rõõmsat kevadetunnet. Mida teha?

Aialinnupäeviku pidajatel on vedanud, sest piisab vaid üle lävepaku astuda ja oledki jõudnud oma isiklikku heaolukeskusesse! Eks see ole ka korduvalt ja erinevate meetoditega teaduslikult tõestatud, et looduses viibimine, lindude ja loomade jälgimine ning oma aia eest hoolitsemine on teraapilised tegevused. Ega ilma asjata pole perearstid mitmel pool maailmas hakanud patsientide raviplaani lisama looduses viibimist ja aiandust.

Aga mida võiks oma isiklikus heaolukeskuses märtsikuus teha?

  • Viibi palju aias! Näiteks võta eesmärk aialinnupäevikusse märtsi lõpuks kirja saada 15 linnuliiki. Vaatluste jooksvaks üles märkimiseks saab kasutada ka aialinnupäeviku abiankeete.
  • Ehita kuldnokkadele pesakast või kaks. Kuldnokkade saabumine on tasahilju kestnud juba ligi kuu aega, kuid põhimass saabub kindlasti järgmise nädala lõpuks. Seega viimane minut!
  • Praegu on aeg pesakast üles panna rasva- ja sinitihasele ning põldvarblasele. Kui aga unistad must-kärbsenäpist, siis jäta pesakasti paigaldamine alles aprilli viimasesse nädalavahetusse.
  • Kui uni kipub kaduma juba päikesetõusu ajal, siis astu üle ukseläve aeda ja kuulata: kas eemalt soo pealt juba kostub sookurgesid? Aga tedremulinat?
  • Riisu lehti, lõika oksi, eemalda talvekatted taimedelt. Millised kevadtaimed su aias õitsevad? Kas krookus ja siniliilia on alles nupus või on päike mõne õie lahti meelitanud? Kas esimesed putukad on ka juba väljas peesitamas? Pane needki vaatlused aialinnupäevikusse kirja.
  • Tee jalutuskäik oma kodulähedasse metsa. Kas selle sooja põndaku peal, kus alati esimesi sinililli näed, on mõni neist juba esimese õie avanud? Aga paiseleht?

Kui praeguses olukorras midagi positiivset näha, siis selleks on tavapärasest suurem võimalus aias tegutseda. Seega, kasutame sülle kukkunud võimalust ja naudime lilli, linde ja kevadet. Vaadeldes linde kaovad ka pinged!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed