Novembri kolmas dekaad

27.11.2012

Novembri kokkuvõte

November on ilmselt kõige igavam linnukuu ja seetõttu eriti väljas ei käinudki, vaid mõned korrad sattusin bongamisretkedele. Kuu alguses 2.-3. novembril käisin Läänemaal Dirhamis väiketsiitsitajat bongamas ja 19. novembril õnnestus Kihnu saarel ruskerästas ära näha. Kuu lõpus tekitas Haapsalus elevust karbuskajakas, aga vaatamata mitmepäevasele otsimisele jäin sellest elukast siiski ilma. Minu 2012.a nimekirja lisandus novembris 2 uut liiki (bongatud väiketsiistitaja ja ruskerästas) ning kokku on aastanimekirjas nüüd 275. linnuliiki.

Novembris kogunes mul vaatlustunde vaid 28 (alates aasta algusest kokku 1658), sõidukilomeetreid tuli pikkade bongamisretkedega siiski 2113 (alates aasta algusest 47100) ja jalgsi retkekilomeetreid tuli novembris vaid 18 (alates aasta algusest 1175). Detsembris tuleb taas aktiivsem retkeperiood, siis läheb talvepunktide kogumine käima.

25. november

Karbuskajakas, 21.11.2012 Haapsalu. Must mask, must nokk ja mustad jalad, nende tunnuste järgi leiab noore karbuskajaka naerukajakate hulgast üles. / foto: Aivar Veide

Kolmapäeval, 21. novembril, leiti Haapsalust karbuskajakas e. mustpea-kajakas. Tänavu on seda lõunapoolse levilaga liiki Eestis varem vaid korra nähtud. Haapsalu sadamasse tuleb õhtuti suurem ports kajakaid ööbima ja teiste hulka sattus nüüd siis ka üks kõvem rari. Kuna kajakaid üldjuhul bongata ei saa, sest nad ei püsi paigal, siis esimese hooga Haapsallu sõitma ei hakanud. Üllatuseks tuli järgmisel õhtul Rariliini kaudu aga uus teade, mis ütles, et karbuskajakas on samas kohas tagasi. Kuna nädalavahetusel sattusin juhtumisi Haapsallu, siis sai õhtuti enne päikseloojangut koos teiste bongaritega sadamas ka kajakaid torutatud. Reedel õnnestus lind kahel korral hetkeks torusse saada, aga sama ootamatult, kui ta vaatevälja sattus, oli ta kohe ka kadunud. Määrang jäi kinnitamata ja liiki kirja ei saanud. Laupäeva õhtul ei hakanud karbuskajaka moodi elukas üldse silma. Aga pühapäeval leiti lind samast kohast uuesti üles. Kahjuks olin ise sel ajal juba tagasiteel Tartusse ja aastanimekiri täiendust ei saanud. Pole midagi teha, bongamine alati ei õnnestu.