Novembri teine dekaad

17.11.2012

19. november

Varahommikul esimese valgusega olime siis suurema kambaga Kihnu lõunatipus ruskerästast otsimas. Olime valmistunud lausa paari päeva pikkuseks kadakate raputamiseks, aga juhtus nii, et juba esimese poole tunniga oli lind leitud.
Kahjuks peitis rästas ennast kadastikus ja teda võis vaid vilksamisi lendamas näha. Lõpuks õnnestus vähemalt mingidki tõestuspildid teha, õnneks on ka udupiltidelt olulised tunnused näha.

Ruskerästas (Turdus naumanni), 19.11.2012 Pitkäna, Kihnu saar - uus liik Eestile! Ülimalt peiduline lind, keda pildile saada on keeruline. Aga ka udupildilt on liigile iseloomulikud tunnused näha. / foto: Uku Paal

Rarirästas bongatud, suundusime kohe mandrile tagasi. Samal päeval käis Kihnus veel suurem hulk bongareid, kes kõik ka linnu ära nägid. Kahjuks keegi paremaid fotosid ei saanud.

Kuna vahepeal kinnitas linnuharulduste komisjon ühe kevadise halltsiitsitaja vaatluse ära, kohtasin seda elukat 27. mail Pärnumaal Kõimas, siis on nüüd minu 2012.a nimekirjas kokku 275 linnuliiki. Hea õnne korral võib sel aastal nimekirja lisanduda veel kuni 2-3 liiki. Ehk mõni kajakas või kakk?

Pruunselg-põõsalind, 19.11.2012 Haaslava, ülimalt hiline isend. / foto: Uku Paal

Täna tuli ka ühe tavalise liigi kohta põnev teade – Tartumaal Haaslavas nähti pruunselg-põõsalindu. See liik lahkub meilt sügisel juba septembri keskpaigas, oktoobri alguses nähakse vaid üksikuid isendeid ja senine hiliseim isend registreeriti Eestis 27. oktoobril 1980 Saaremaal Sõrve säärel. Novembris pole seda elukat meil mitte kunagi varem nähtud. Õhtul viimases valguses õnnestus Haaslava lind uuesti üles leida ja sai ka tõestuspildid teha. Kuna soe sügis jätkub, siis võib selliseid üllatusi veelgi tulla.

18. november

Kihnu saarel leitigi eilne ruskerästas (Turdus naumanni) uuesti üles. Pilte linnust veel ei saadud, aga määrang sai kinnitatud. Seda Siberi elukat pole varem Eestis nähtud, Eesti liiginimekirjas on nüüd 385 linnuliiki. Bongarite hordid lähedalt ja kaugelt on nüüd Kihnu poole suundumas. Loodetavasti on siberlane homme veel paigal ja õnnestub lõpuks ka pilte teha.

17. november

Männileevike, Kabli linnujaam 24.10.2012. / foto: Margus Ots

Kuidagi on juhtunud, et ma pole lausa 2 nädalat linnuretkele pääsenud. Nii pikka pausi pole sel aastal olnud ja enam ei tule kah. November ongi tegelikult üks igavamaid linnukuid ja pikemaid retkeplaane eriti polnudki, aga üht-teist põnevat on vahepeal siiski toimunud. Jätkuvalt tuleb kogu Eestist männileevikese teateid, tegemist on viimaste aastakümnete suurima invasiooniga. Enamasti on vaadeldud ülelendavaid linde, vaid mõnel üksikul juhul on linnud paigale jäänud, nagu näiteks Kabli linnujaamas, kus ma isegi oktoobris neid bongamas käisin. Talve saabudes jääb mõni lind ehk kusagile ka pikemalt paigale, siis saavad lõpuks kõik huvilised laiferi kirja. Männileevikese vaatlusi näeb eElurikkuse andmebaasis ja ka Estbirdingu veebilehel põnevamate vaatluste loetelus.

Viimaste nädalate üks kõvemaid leide tuli 3. novembril Hiiumaalt Haldist, kus nähti kaugelt Aasiast pärit kõnnuõgijat. Seda liiki on Eestis varem üldse vaid 2 korda kohatud. Kui esimesed kaks lindu olid alamliigi phoenicuroides tunnustega, siis Hiiumaa lind on alamliigi isabellinus tunnustega. Kuna tõenäoliselt ootab kõnnuõgijat ees splittamine, s.t. senistest alamliikidest saavad eraldiseisvad liigid, siis võib juhtuda, et viimase leiuga saab Eesti liiginimekiri millalgi tulevikus lausa uue liigi juurde. Hiiumaal nähtud kõnnuõgija fotot näeb Estbirdingu galeriis.

Hiiumaal Tahkunas nähti 6. novembril kaljukajakat, keda olen ka ise oktoobris/novembris leida üritanud, aga tulemusteta. Sel sügisel on seda liiki Eestis vaid 2 korda nähtud. Teoreetiliselt võb kaljukajakas mulle tänavu veel ette sattuda, neid on detsembriski nähtud, aga parim aeg on juba möödas. Midagi pole teha, kõiki Eestis kohatud liike kahjuks bongata ei ole võimalik. Tahkuna kaljukajaka fotot näeb Estbirdingu galeriis.

Täna pärastlõunal teatati Kihnu saarelt võimalikust ruskerästa (Turdus naumanni) leiust. Kahjuks kadus lind ära ja enne pimedat teda uuesti üles ei leitud ning määrang jäi lõplikult kinnitamata. Kui homme hommikul peaks lind uuesti üles leitama ja määrang saab kinnitatud, siis tormavad kõik kõvemad bongarid kohe saarele, sest seda Siberi liiki pole varem Eestis kohatud.