Oktoobri esimene dekaad

02.10.2012

10. oktoober

Taas sagedaste vihmahoogudega päev, aga üritasime siiski kogu päeva väljas olla. Vintide ja üldse värvuliste rindel valitses pärast kõvemat rändepäeva vaikus. Märkimisväärselt liikus vaid kaelustuvisid – 6400. Mõnda aega olid ka võrgud lahti, kokku rõngastasime vaid 28 lindu. Hilinejatest sattus võrku 1 väike-põõsalind ja 2 tiigi-roolindu. Igavavõitu linnupäev kujunes siiski suhteliselt liigirikkaks – päeva jooksul õnnestus Sõrve säärel kohata 98 linnuliiki. Täpsemalt vaata Sõrve linnujaama päevaraamatust.

9. oktoober

Kuna juhtumisi päeva tegijast - põhjavindist - keegi pilti ei teinudki, siis olgu siin taas pilt päeva rarist - tuttlõokesest - kes üle mitme päeva ennast taas ilmutas, sel korral õige sopase nokaga. 09.10.2012. / foto: Margus Ots

Sõrve säärel oli kogu päeva jooksul vihmane (tuli ka äikest) ja vahepeal ka õige tuuline ilm. Hommikul pladistas eriti kõvasti ja välja minna ei tahtnudki. Aga, kui lõpuks siiski nina välja pistsime, siis käis juba kõva ränne. Vinte ja rästaid läks sadade ja tuhandete kaupa. Vintide hulgas hakkas silma põhjavintide rohkus, keda päeva lõpuks sai märkmikku kirja 102 500 isendit. See peaks Eestis läbi aegade parim põhjavindi päevasumma olema. Metsvinte läks juba vähem, neid sai kirja 51 300 isendit. Rästaste hulgas oli täna arvukaim hoburästas, keda suutsime kokku lugeda 905 isendit. Seegi on üks kõvemaid päevasummasid, mis Eestis üldse on kokku loetud. Sagedaste vihmahoogude tõttu sai õige palju laiseldud. Kui oleks vähegi tõsisemalt staiata viitsinud, siis oleks ilmselt summad oluliselt suuremad tulnud. Hilinejatest leidsime täna võsa-ritsiklinnu (läbi aegade hiliseim leid Eestis), 2 lepalindu, hall-kärbsenäpi ja kalakotka. Vahepeal mitu päeva kadunud olnud tuttlõoke näitas ennast taas vanas kohas majaka lähedal. Päeva jooksul nägime Sõrve säärel kokku 90 linnuliiki. Sõrve säärel toimuvast saab täpsemalt lugeda Sõrve linnujaama päevaraamatust.

8. oktoober

Tagasi Sõrve säärel. Ilm oli tuuline ja vihmane, seetõttu jäid võrgud täna avamata ja rõngastamist ei toimunud. Aga vaatamata sandile ilmale käis päris kõva ränne. Kaelustuvisid loendasime kokku 10600, õõnetuvisid 141, raudkulle 115, hiireviusid 49, metsvinte 70000, hoburästaid 245, nõmmelõokesi 85, hilinejatest oli Loodes 1 merisk. Täna käis ka väike mõõduvõtmine Soome lahes oleva Rönnskäri linnujaamaga, et kus registreeritakse rohkem linnuliike. Sel korral Sõrve sääre linnujaam võitis, nägime 95 liiki, Rönnskäri linnujaamas saadi kirja 71 liiki.

6. oktoober

Linnuvaatlustorn Ilmatsalu lähistel, 06.10.2012. / foto: Margus Ots

Sel nädalavahetusel toimub järjekordne rahvusvaheline linnuvaatlus “Birdwatch”. Täpsemalt saab lugeda Eesti Ornitoloogiaühingu veebilehelt. Sai siis ka Tartu ümbruses natuke ringi vaadatud. Kedagi väga põnevat ei näinud, aga liike kogunes kokku suhteliselt palju – 89. Põnevamateks leidudeks olid mõned tavapärasest hilisemad lahkujad: Tartus Supilinna tiigi juures tegutses pääsukeste salgas üks räästapääsuke ja Aardla poldril liivakarjääris üks kivitäks. Mõlema liigi puhul on tegemist teadaolevalt hiliseima vaatlusega Tartumaal. Kõiki tänaseid vaatlusi näeb eElurikkuse andmebaasis.

4. oktoober

Taas pöialpoiste möll Sõrve säärel. Kuna merel oli udu, siis jäi suur hulk linde põõsastesse päevaks tiksuma. Õnneks taipasin juba varavalges, et tavapärasaset kümnest võrgust võib lahti teha vaid osa. Aga isegi nelja võrguga oli tööd kõvasti – rõngastasin 688 lindu, sh 631 pöialpoissi. Kuna ilm pöörab tuuliseks ja vihmaseks, siis pean nüüd mõne päeva vahet. Aga Sõrve säärele lähen lähiajal veel tagasi.

3. oktoober

Vööt-lehelind, 03.10.2012 Sõrve säär. / foto: Margus Ots

Kõva püügipäev Sõrve säärel. Hommikul oli küll pilves ilm, aga vaikne ja kohe varavalges läks rõngastamine täie hooga käima. Kella 10 paiku tuli merelt udu peale ja siis alles läks põõsastes möll lahti. Tuhanded pöialpoisid, tihased, vindid ja lehelinnud sadasid säärele maha ja nüüd tuli kiiremas korras enamus võrkudest kokku panna, sest üksi ei käi suurest linnumassist jõud üle. Päevaga rõngastasin 548 lindu, sh 441 pöialpoissi. Suures pöialpoiste massis liikus ka päris palju lehelinde ning lehelindude hulgas õnnestus kätte saada ka üks vööt-lehelind. Seda Siberi külalist on tänavu sügisel meil nüüd 5 korda kohatud: 2 rõngastati Pärnumaal Kabli linnujaamas, 2 vaadeldi Tartumaal Mehikoormas ja 1 rõngastati nüüd siis Sõrve säärel.

Aknaohvrid Sõrve säärel 03.10.2012. / foto: Mati Martinson

Kahjuks sai täna Sõrve sääre majaka ja ilmajaama hoonete kompleksis vastu aknaid lennates suur hulk pöialpoisse ka surma või vigastada. Täpsemalt võib lugeda Sõrve linnujaama päevaraamatust. Lindude rändeteedele hoonetele suured klaaspinnad ei sobi ning sellega tuleks projekteerimisel ja ehitamisel kindlasti arvestada. Osa Sõrve sääre hoonetest on kasutusel vaid suvel. Muul ajal võiks akendel luugid kinni olla, aga kahjuks seal ühelgi hoonel aknaluuke polegi.

2. oktoober

Värvushälbega pöialpoiss, Sõrve säär 02.10.2012. / foto: Margus Ots

Üle mitme päeva oli Sõrve säärel lõpuks suhteliselt vaikne ja selge ilm. See tähendas aga seda, et rõngastamisega sai kõvasti vaeva näha. Nelja tunniga rõngastasin 414 lindu, sh 349 pöialpoissi. Ülejäänud olid tihased, punarinnad, lehelinnud jms. Võrku sattus ka üks omapärase väljanägemisega pöialpoiss, kelle hoo- ja tüürsuled olid valged ning sulestik üldse oli kollase tooniga. Selliseid leukistlikke või osaliselt albinootilisi isendeid tuleb ikka ette. Estbirdingu värvushälvete galeriis võib igasuguseid elukaid näha.

Kihnu saarelt teatati, et täna nähti seal rändel ligemale 1000 raudkulli! Hea ilm lõi rände käima. Kihnu rändeprojekti kohta leiab põhjalikuma info koos rohkete fotodega projekti ingliskeelsest blogist.

1. oktoober

Tuttlõoke on Sõrve säärel ikka veel paigal, 01.10.2012. / foto: Margus Ots

Vaatamata kõvale tuulele võis Sõrve säärel ootamatult kõva vindirännet näha. Mõne tunni jooksul pärast päiksetõusu lendas merele üle 200 000 vintlase, sh 185 000 metsvinti, 21 000 põhjavinti, 4500 siisikest. Kell 10 tuli aga vihm peale ja ränne lõppes nagu lõigatult. Rõngastamisest ei tulnud kõva tuule ja vihma tõttu suurt midagi välja. Rõnga said jalga vaid 6 lindu, sh kaks hilist tiigi-roolindu. Põnevamatest lindudest hakkas täna Sõrve säärel silma randkiur ja ka pikemat aega paigal püsinud tuttlõoke oli endiselt alles.

Sõrve sääre kohal võib ka selliseid tiivulisi näha. Ei tea, millal esimene hävitaja madallennul haneparvega kohtub ja alla sajab? Parimal rändeajal ja parimas rändekohas võiks vast veidi kõrgemalt lennata. 01.10.2012. / foto: Margus Ots