Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 05.04.2018

06.04.2018

Võsaraat / foto: Tiit Külaots

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Lähirändurid jõuavad lõpuks tagasi!

Järgnevateks päevadeks ja öödeks lubatakse lahkelt soojakraade ning lõuna- ja läänekaarte tuuli. See ei tähenda muud, kui et kannatamatult ilma paranemist oodanud lähirändurid saavad lõpuks ometi naasta!

Sel kevadel oleme harjumatult kaua pidanud leppima liigivaese linnukooriga, kuid saabunud soojalainega muutub olukord märgatavalt. Igal järgneval hommikul rõõmustavad meid üha uued sulelised, kes on laulu lahti löönud. Musträstad rõõmustavad meid oma flöödivilega, laulurästad mõtliku „kiriküüdiga“ ja punarinnad sirinaga, mis on otsekui loodud esitamiseks sombustel aprillihommikutel.

Kuldnokad jõuavad nüüd igasse nurka ning üle maa käib aktiivne põldlõokeste ränne. Ühtäkki märkad katuseharjal saba kiigutamas linavästrikku. Eks neid uusi tulijaid on veelgi: võsaraadid ja sookured, kanepilinnud ja kaelustuvid, rabahaned ja suur-laukhaned. Aialinnupäevikud täienevad nüüd lähipäevil ikka tublisti!

Kui näed võõrast lindu, keda kohe ära ei tunne, siis soovitan temast teha foto, kas või mobiiliga. Tundmatut linnulaulu kuuldes tasuks see telefoniga üles lindistada või filmida. Nii saab pärast kodus rahulikult määrata ja veel enne suve uue liigiga päris tuttavaks! Kui aga liigi määrangus päris kindel pole, siis võib alati küsida nõu EOÜ Facebooki grupist või kirjutada aed/at/eoy.ee.

Tuletan veel meelde, et päevikusse saab kirja panna ka õide puhkenud lumikellukesed, krookused ja teised kevadtaimed ning esimesed liblikad, kimalased ja muud tuttavad putukad. Kevad on lõpuks saabunud!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed