Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 09.05.2020

09.05.2020

Mets-lehelind / foto: Eero Kiuru

Linnukooris on uued solistid ja taustalauljad

Kuldnokkade sagimine on nüüd ühtäkki hakanud palju rohkem silma paistma. Põhjus on lihtne – iga päev kooruvad uued kuldnokapojad ja vanemad on asunud usinasti poegadele toitu tassima. Järgmise kolme nädala jooksul on lihtne aru saada, millised pesakastid on hõivatud ja saab päevikusse kirja panna. Igaks juhuks tuletan meelde, et aialinnupäevikusse tuleb eraldi kirja panna kõik aias pesitsevad linnupaarid, mitte ainult igast liigist üks.

Käesoleva nädalavahetuse jooksul toob soe ilm meile kindlasti ka piiritajate luuresalkasid. Piiritajad on suurepärased ilmatargad ja nad teavad hästi, mis kõledus meid uuel nädalal ees ootab. Seepärast nad seekord paigale veel ei jää. Sellegipoolest tasub täna ja eriti homme aegajalt pilk taevasse visata. Esimesed piiritajaparved lendavad üldjuhul ringi hääletult ja nende olemasolu reedavad hoopis räästapääsukesed, kellega neile meeldib rändeajal seltsida.

Aiast ja aia tagant kostub lindude sädistamist ja siristamist nüüd sedavõrd palju, et nende kõigi määramine nõuab juba rahulikku keskendumist aiatoolil. Praegu on linnukoori solistide ja taustalauljate roll põõsa- ja lehelindude käes, kuid sekka mahub teisigi.

Väike-põõsalinnud kludistavad põõsastes ja inspekteerivad ka õunapuud üle.
Mustpea-põõsalinnud hõiskavad oma kõlavat, rohkete viledega laulu laulda pigem aia taga metsas ja taluaia metsikumates osades.
Pruunselg-põõsalinnud krigistavad laulda põlluservades ja näitavad ennast laulu ajal lenneldes päris kenasti.
Salu-lehelinnud vidistavad oma peenikest, langevat laulu aia tagant metsast ja põõsastikest.
Mets-lehelinnud teevad usinasti tööd oma õmblusmasinaga – “sip-sip-sip-sirrrrr…” kostub peamiselt vanadest okas- ja segametsadest.
Metskiurud on aga hõivanud aiatagused raielangid, kus nende kolmest-neljast korduvast stroofist kokku pandud laul kõlab päev läbi.
Ööbikud on viimaste päevadega jõudnud paljudesse Eestimaa nurkadesse ja nende kahe sooja päeva ja ööga tuleb neile laksutajatele veelgi lisa.
Lepalind ja must-kärbsenäpp otsivad praegu aias pesakohti ja löövad samas usinasti laulu. Sellal kui must-kärbsenäpp esitab oma pikki vokaale tagasihoidlikult madalamal puuoksal, alustab väriseva roostepunase sabaga lepalind oma „ii-trürürürürü…“ laulu võimalikult kõrgel kohal.

Hea kevadine meetaim vaher õitseb kõikjal, järjest hakkavad alõtšale lisanduma ka teised viljapuud ja marjapõõsad. Milliseid tolmeldajaid nad ligi meelitavad? Needki vaatlused on aialinnupäevikusse väga oodatud!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed