Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 13.06.2019

13.06.2019

Noor punarind / foto: Kauro Kuik

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Juuni keskpaik: linnulaulu ja pesitsemise kõrgaeg

Kätte on jõudnud juuni keskpaik – aeg, mil enamik meie linnuliike on hõivatud pesitsemisega. Aialindudest on vaid kuldnokad ja varesed jõudnud oma ainsa pesakonna üles kasvatada, samas kui paljud paigalinnud ja lähimaarändurid muretsevad juba teise pesakonna pärast. Isegi maikuus Aafrikast saabunud lindudel on pesad valmis ja ehk munadki sees, kuigi osad neist hilinesid tänavu märkimisväärselt. Esialgsetel andmetel saabusid näiteks suitsupääsukesed ligikaudu nädala võrra hiljem kui aasta varem ning ööbikud isegi 10 päeva hiljem.

Veel napid kaks nädalat saame nautida mitmekesist linnukoori ja seda meeldivat võimalust tasub nüüd igal hetkel kasutada! Praegu on ka ööd linnulaulu täis, kuid tõsi – mitte nii nagu viis, kümme või enam aastat tagasi. Aialinnupäeviku statistika kohaselt on tänavu hõredad just öölindude read: vähem on ritsiklinde, ööbikuid ja rukkirääkusid.

Seda enam tasub hilisel tunnil korraks akent poetada või suisa aeda astuda. Lisaks virgutavale elamusele, mida pakub sääskede toitmine, võib oma aia nimestikku kirja saada jõgi- või võsa-ritsiklinnu, aed- või soo-roolinnu ja eriti hea õnne korral ka rukkiräägu. See on muidugi väga kurb, et oleme ka Eestis jõudnud olukorda, kus rukkirääk pole enam suveööde lahutamatu osa, vaid tema kuulmine on õnn… Ehk siiski seekord veel veab?

Millele praegu tähelepanu pöörata?
1. Kuldnokad on pesast lahkunud – kas kõik pesad said päevikusse kirja? Märgi üles ka ebaõnnestunud ja katkenud pesitsemised, mida iseloomustab tõenäolise pesitsuskindluse tunnus (paar oli kohal, ehitasid pesa vm).
2. Kuldnokakastid ei pruugi tühjaks jääda, nii et hoia silm peal. Kes need on hõivanud – piiritajad, põldvarblased või lepalinnud?
3. Kas mitmekordsete pesitsejate esimesed pesitsusjuhud on kirjas? Aga teistkordsed? Kodu- ja põldvarblased, punarinnad ja metsvindid, must- ja hallrästad, rasvatihased ja talvikesed on asunud juba uuele pesitsusringile.
4. Aafrikast startinud ohakaliblikad on Eestimaa üle ujutanud ja otsivad enne munemist nektaririkkaid õisi. Mis taimede õitel nad maiustavad?
5. Vaarikas, murulauk, spargel, faasseni naistenõges, ebajasmiin, valge ristik… Millised tolmeldajad neid külastavad?

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Suvise aialinnupäeviku varasemaid uudiskirju vaata siin.