Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 23.03.2018

23.03.2018

Urvalind / foto: Tiit Külaots

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Hea aialinnuvaatleja!

Talv läheb kevadeks üle üpris visalt. Viimaste aastate varakevadeid meenutades võib suisa jääda mulje, et tänavu on rändlinnud jäänud lausa hiljaks. Aga kui mõelda tagasi paarikümne aasta taguste aegade peale, siis pole tänavune linnukevad midagi erandlikku.

Mõned väikesed erandid siiski on. Esiteks talvitavate metsvintide ja kuldnokkade rohkus: enamus neist aialinnupäevikutesse kirja pandutest on püsinud siin talv läbi. Ja teiseks: urvalindude invasioon!

Praeguse seisuga on urvalinnud jõudnud aedades kohatud lindude seas viiendale kohale. Neid pisikesi põhjala linde on aialinnuvaatlejate aedades kohatud sagedamini kui harakaid, musträstaid, põldvarblasi ja 3x sagedamini kui koduvarblasi.

Nüüd on aga urvalinnud asunud kevadrändele ning alanud on viimased nädalad, mil nad päevikusse hõlpsalt kirja saab. Kel pole veel õnnestunud urvalindudega kohtuda, siis siit saab meelde tuletada, kuidas nad välja näevad, ja siit saab kuulata, kuidas nende häälitsus – tšätt-tšätt-tšätt – kõlab.

Pesitsusaeg läheneb ning aeg on pesakastid korda seada. Tihased ja varblased valivad juba pesakaste ja kuldnokadki on õige pea kõikjal kohal. Praegu on viimane aeg pesakastid üle vaadata: kas mõni vajab parandamist ja kas nad on lindudele endiselt turvalised. Kindlasti tuleb pesakastid puhastada mullustest pesadest ja talvistest väljaheidetest. Juhtnööre selleks kõigeks leiab EOÜ kodulehelt.

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed