Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 23.06.2020

23.06.2020

Rukkirääk / foto: Kauro Kuik

Jaaniöö hääled

Just praegu, juuni teisel poolel on kätte jõudnud aeg, mil peaaegu kõik linnud Eestis pesitsevad. Enamusel on pesas pojad, esimene või teine munakurn. Järeltulijate eest hoolitsemise ajal hakkab linnulaul kiiresti raugema, sest selleks pole enam aega ega ka suurt vajadust. Eelolevad kuumad ilmad vähendavad laululusti veelgi, kuid varajastel hommikutundidel ja öösiti võib kohati veel linnukoori nautida. Kuna jaaniajal kipume hiliste õhtutundideni väljas olema, siis võimegi kuulda mitmesuguseid toredaid ööhääli. Kes neid teevad?

Ööbik. Kuigi ööbiku lauluaeg on lõppemas, võib tema laksutamist kuulda veel igal ööl.

Rukkirääk. Seda suveööde meeleolu tekitajat on paraku väheks jäänud, kuid kõrvu teritades võib ta paljudesse aedadesse siiski ära kosta.

Võsa-ritsiklind. Kõik praegused ritsikasirinad kuuluvad ritsiklindudele. Kõige sagedasem „valeritsikas“ on võsa-ritsiklind, kelle hõre klõbisev „serrrrr…“ kostab põõsastikest ja teeservadest. Jõgi-ritsiklinnu r-täheta saagimine kostab metsatukkadest ja roo-ritsiklinnu sirin rannaniitudelt.

Aed-roolind ja soo-roolind. Nemad on meie ööde kaks kõige virtuoossemast laulikut. Nende vaheldusrikas laul koosneb väga mitmekesistest häälitsustest ja nad matkivad edukalt ka teisi linde. Aed-roolind kipub aedade läheduses olema tavalisem. Tema laulu iseloomustab aeglasem tempo, ta kordab stroofe mitu korda järjest, laulus on pausid ja ta armastab korrata täksivaid hääli. Kui kohe pole selge, kummaga tegemist, siis lindista üles!

Nurmkana. Nende olemasolu reedab heinamaalt kostev kärisev „kjerrip!“.

Kõrvukräts. Kõrvukrätsu poegade hale kiiksumine võib alata juba enne päikeseloojangut.

Öösorr. Kesköö paiku männikust kostma hakkav sorin on hästi ära tuntav ööhääl. Mõnikord satuvad nad ööliblikaid jahtides ka männikutest kaugemale. Tema ongi see kitsaste tiibadega lind, kes laperdaval käänulisel lennul aiast ja lõkke kohalt läbi tuiskab.

Kena jaaniaega!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed