Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 01.10.2019

01.10.2019

Vainurästas / foto: Mari Teede

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Algab aialinnupäeviku lõpuspurt

Tänavuse aialinnupäeviku viimane nädal on käes! Kuna ränne alles käib, siis võib aias kohata veel mitmeid selliseid linde, keda kevadel ja suvel mingil põhjusel ei näinud. Peaasi, et ilm soosiks lindude liikumist.

Esmalt tasub oma päevikust kohatud linnuliikide lehe lõpuosast üle vaadata, millised tavalised liigid veel nägemata on. Tõsi, osad neist ületavad praegu juba Vahemerd, kuid ülejäänute osas pole lootus veel kaugeltki kadunud.

Õhtul pimedas võib kuulda üle maja rändavaid vainurästaid (pehme „sriii“), laulurästaid (vaikne „tsik“) ja võib-olla ka mitmeid teisi rändavaid tiivulisi. Eks neid rästaid võib muidugi ka valgel ajal kuulda-näha, aga teadmine, et oled natukene osa saanud nähtamatust öisest rändest, mil igal ajahetkel on kümneid tuhandeid linde õhus, annab nendele vaiksetele sriii-dele ja tsik-idele omamoodi lisaväärtuse.

Õhtuti ja hommikuti võib aias kuulda veel punarindasid, kes reedavad end terava tiksumisega. Kuigi mitte ülemäära arvukalt on siiski kohale jõudnud hanede ja laglede parved. Seega käes on uus suurepärane võimalus rabahani, suur-laukhani ja valgepõsk-lagle ära näha ja päevikusse kirja saada. Või kui tihaste täisnimekirjast on mõni liik veel puudu, siis praegu on just see aeg, et olukorda parandada.

Nagu ikka, lõppeb aialinnupäeviku hooaeg üle-euroopaliste linnuvaatluspäevadega oktoobri esimesel nädalavahetusel. Nii ka seekord. Põnevaid linnuelamusi otsides võib siis mitu maakonda läbi sõita, aga üks parimaid kohti linnuvaatlusteks on teadagi oma aed!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Suvise aialinnupäeviku varasemaid uudiskirju vaata siin.