Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 02.06.2017

03.06.2017

Kuldnokad / foto: Tiit Külaots

Hea aialinnuvaatleja!

Juuni, suvine talvekuu on jälle käes! Nõnda ka kibekiire pesitsusaeg. Rahetormidest ja külmast ilmast hoolimata peavad linnud oma poegadele toitu leidma ja nad rasketes oludes üles kasvatama. Ja ega see lihtne ei ole.

Saabuval nädalavahetusel soovitan kindlasti teha aias väike ringkäik või uurimisretk (sõltuvalt aia suurusest!) ja selgitada välja, kes on pesast lahkunud ja kes alles alustab. Mis see Eesti keskmine seis siis praegu on?

  • Hall- ja musträstal on ilmselt kõikjal esimesed pojad pesast välja lennanud ja vanalinnud tegelevad kas uue pesa ehitamisega või vana pesa kõpitsemisega.
  • Sama on olukord koduvarblaste ja varestega – pärast paari nädalat säutsumist ja kraaksumist on pesakoht ilmselt vaikseks jäänud ja pesakond ümbruskonda laiali hajunud. Koduvarblased teevad ettevalmistusi teiseks pesitsemiseks.
  • Seevastu põldvarblasel on pojad alles pesas, kuid mitte enam kauaks.
  • Rasva- ja sinitihased reedavad oma pesakoha praegu väga kenasti ära, sest pojad on juba üpris häälekad.
  • Tähelepanu! Just praegu lendavad pesakastidest välja noored kuldnokad. Arvata on, et nende väljalennu tänavune tippaeg langebki külma kevade tõttu kokku eeloleva nädalavahetusega. Lugege siis kindlasti üle, mitu poega neil oli ja pange see arv koos väljalennu kuupäevaga päevikusse kirja!
  • Kui kuldnokad läinud, siis saavad ka närviliselt oodanud piiritajad lõpuks pesakastidesse sisse kolida.
  • Must-kärbsenäppidel ja lepalindudel on praegu munade haudumine käsil.
  • Linavästrikel on pesitsemine erineval kaugusel – kiirematel on juba pojad väljas, hiliseimad on munadel.
  • Maikuus saabunud linnud (nt põõsa- ja roolinnud) ehitavad alles pesa, üksikud on jõudnud munade haudumiseni.

Niisiis on praegu päris palju linnupoegi ringi liikumas ja neid tuleb iga päevaga juurde. See tähendab kahjuks seda, et õuekassidel on adrenaliin laes ja pidu täies hoos. Seega tuleks praegu enda ja naabruskonna kassid aias kontrolli all hoida, sest nii oskusliku kiskja käest ei ole linnupoegadel paraku pääsu. Õuekasside suurest mõjust elusloodusele saab lugeda Eesti Looduse maikuu numbrist.

Loodame siis, et ilm paraneb ja hilistel pesitsejatel selliseid toidumuresid ei teki!

Toredaid linnuelamusi ja usinat päeviku täitmist!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Varasemaid suvise aialinnupäeviku uudiskirju vaata Looduskalendrist.