Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 02.08.2019

02.08.2019

Aed-põõsalind ja mustpea-põõsalind. / foto: Kauro Kuik

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Augusti algus: pesitsushooaeg kestab, kuid ränne on alanud

Linnulaul on juba ammu vaikinud, kuid pesitsushooaeg pole veel lõppenud. Osad suitsu- ja räästapääsukesed on asunud teist pesakonda üles kasvatama. Hiliseid kurnasid võib olla ka mõnel rohevindil, kanepilinnul ja musträstal, mis pikendab nende pesitsust poole augustini. Üle poole piiritajatest lahkusid meilt kuumalaine sabas, kuid paljudel on veel pojad pesas.

Aias tegutsevad praegu noored lehe- ja põõsalinnud, kelle jälgimine ja määramine aitab päevi sisustada. Põnevaid linde võib nüüd kohata ka aia taga. Viljakoristus meelitab ligi röövlinde ja nii võib patrullimas näha roo- ja soo-loorkulle, hiireviusid ja konnakotkaid. Rannikul kostub aeda kindlasti tiirude kriiskeid ja kahlajate vilesid ja trillerdusi. Nende määramisel on suureks abiks xeno-canto.org andmebaas.

Töökimalaste vähesus õite peal annab tunnistust sellest, et paljud kimalaspered on tänavuseks aastaks lagunenud. Samas võib pune, lavendli, siilikübara ja teiste kesksuviste mummimagnetite peal näha noori erksavärvilisi emakimalasi, blonde isakimalasi ja laisalt ringi liikuvaid kägukimalasi. Liblikaid ja erakmesilasi liigub loomulikult ka. Niitmisel tuleks olla tähelepanelik, sest pisikesi moonde läbinud konni ja kärnkonni on hulgaliselt liikvel.

Kui kellelgi on veel nahkhiired tänavu nägemata, siis tasub õhtul kella 22.30 paiku aeda minna. Siis tiirutavad nad tiigi või jõe kohal ja vilksatavad heleda taeva taustal. Praeguseks lendavad ka noored nahkhiired iseseisvalt ringi.

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Suvise aialinnupäeviku varasemaid uudiskirju vaata siin.