Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 05.04.2019

05.04.2019

Kaelustuvi / foto: Kadri Niinsalu

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Aiad täituvad linnulauluga!

Ilmad on juba mõnda aega olnud soodsad nii öiseks kui päevaseks rändeks ja see kajastub hästi ka aialinnupäevikutes. Viimasel nädalavahetusel sisestati päevikutesse ligi 1000 vaatlust ja selle nädala neli päeva on toonud veel 1200 vaatlust lisaks.

Järjest levivad üle Eesti aprillikuised laululinnud, kes rõõmustavad meid kargetel hommikutel akent avades või aeda astudes. Ühel hommikul teeb hääleharjutusi öösel pärale jõudnud punarind, teisel hommikul silpsutab katuseharjal linavästrik, kolmandal võib kuulda must- ja laulurästaid metsvintidega võidu laulmas. Iga päev on uus liik või suisa mitu tagasi jõudnud!

Aialinnupäevikute märtsikuistele vaatlustele tagasi vaadates selgub, et põldlõokesed, kiivitajad ja kuldnokad hakkasid meile järkjärgult saabuma märtsi algusest alates. Nad levisid üle maa pea märkamatult, massilist saabumist päevikute sissekanded ei näita. Nüüd võib neid kolme kevadekuulutajat kohata juba kõikjal.

Sookured hakkasid arvukamalt pärale jõudma alates 14. märtsist, kaelustuvid alates 19. märtsist ja suuremad haneparved maandusid põldudele kevadise pööripäeva aegu. Metsvinte talvitas päris palju, kuid rändsed linnud hakkasid massiliselt saabuma alates 20. märtsist. Punarindasid hakati rohkem märkama alates 23. märtsist ning laulurästa laulu on kuulda olnud kuskil nädal aega.

Aialinnupäevikutest saab teada, et viimase nädala-kahe soojad ilmad on välja meelitanud arvukalt liblikaid, kuid konni ja siile on kohatud vaid üksikuid. Kõikjal aedades paitavad silmi krookused, lumi- ja märtsikellukesed.

Ees on suurepärase ilmaga nädalavahetus. Just praegu on käimas aktiivne linavästrike ja rästaste saabumine, sinililled avavad oma esimesi õisi ja ringi lendab üha rohkem kimalasi ja liblikaid. Lähme aeda kevadet nautima!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Suvise aialinnupäeviku varasemaid uudiskirju vaata siin.