Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 06.10.2017

06.10.2017

Valgepõsk-lagled / foto: Tiit Külaots

Hea aialinnuvaatleja!

Pühapäeval, 8. oktoobril on viimane aialinnupäeviku päev sellel hooajal. Juba sisestatud vaatlustele põgusalt peale vaadates on näha, et pesitsusaasta oli paljudele lindudele kehvapoolne. Aga mine tea – võib-olla mõnel liigil oli aiakeskkonnas tegutsedes üpris korralik aasta. Et sellesse selgust tuua, on nüüd kätte jõudnud aeg viimase 7 kuu vaatlused veebipäevikusse kirja panna.

Palun vaata oma veebipäeviku andmed üle hiljemalt kolmapäevaks, 11. oktoobriks. Täpsed numbrid ja tulemused selguvad detsembriks pärast vaatluste kontrolli ja analüüsi. Kui mul tekib selle käigus küsimusi, siis võtan vaatlejatega ühendust. Niisiis, millele tähelepanu pöörata?

Avaleht

  • Kas avalehel on kõik väljad täidetud? Sagedamini kipuvad tühjaks jääma vaatlejate arvu ja aia suuruse lahtrid.

Kohatud linnuliigid

  • Kas kõige tavalisemad liigid on ikka kirjas? Aialinnupäeviku kodulehe statistika järgi on rasvatihast kohatud 433 aias, kuid varest 328 aias. Kas vares ja teised tavaliigid on ikka nähtud ja kirjas?
  • Kas päevikusse said kirja ainult need linnuliigid, kelle määramises olid täiesti kindel? Kahtlased liigid tuleks välja võtta.
  • Kui sul on foto või lindistus mõnest kahtlasest liigist, siis võib need saata kontrolliks aed/at/eoy.ee.

Pesitsevad linnuliigid

  • Kas kõik linnupaarid igast liigist said kirja? Kui liik pesitses mitu korda ja/või mitme paariga, siis tuleks kõik need aialinnupäevikusse eraldi ära märkida ja panna juurde kõrgeim pesitsuskindlus.
  • Vaata üle iga pesitseva paari pesitsuskindlus. Kui munad või pojad olid pesas, siis on tegemist juba kindla, mitte tõenäolise pesitsemisega.
  • Kui ei märganud, millal pesakond pesast väljus ja mitu poega oli, siis umbkaudseid andmeid ei peaks päevikusse panema.

Kui sisestasid ka taime- ja putuka, looma- ja kimalasevaatlusi, siis tasub needki üle kontrollida, kas kuskil on midagi sisestamata jäänud.

Viimased päevad on jäänud – ehk õnnestub aias veel mõnda uut liikigi trehvata!

Kena sügise jätku!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Varasemaid suvise aialinnupäeviku uudiskirju vaata Looduskalendrist.