Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 29.08.2020

29.08.2020

Metskiur / foto: Kaisa Äärmaa

Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed

Sügisränne kogub hoogu

Pärast vaikset suve muutuvad me aiad augustikuu jooksul jälle kord lindudele huvipakkuvaks. Esmapilgul võib tunduda, et aiad on ikka veel lindudest tühjad, sest rõkkavat linnulaulu ju ei kosta. Tegelikult piisab väikesest jõudehetkest aiatoolil ja peagi märkad, et terve aed on täis väike-põõsalindude täksimist, punarindade tiksumist ja mitmesuguseid sädinaid. Sügisränne kogub hoogu!

Taluaedadesse koguneb praegu metsvindisalku, kes närviliselt edasi-tagasi sehkendavad. Ka suurem ports hallrästaid on meile põhjakaarest pärale jõudnud ja maiustavad nüüd sõstarde, pihlakate ja teiste meelepäraste marjadega. Pidevalt võib näha kõrgelt üle aia lendavaid värvulisi ja sekka suuremaidki linde, kes sihikindlal lennul suunduvad edela ja lõuna suunas.

Praegu on hea hetk kohata rändavaid metskiure, kes triitsudes üle lendavad. Nemad aias peatumisest ei hooli. Enne keskpäeva keerutavad end kõrgele taeva alla viud ja teisedki röövlinnud.

Osad armastatud linnud, nagu piiritajad ja valge-toonekured, on juba jõudnud meilt ka lahkuda. Tõsi, üksikutes kohtades siristavad piiritajapojad alles pesas, aga piiritajate paraadlendusid saab nautida jälle 9 kuu pärast.

Igatahes on rände tippaeg ja mitmed põnevad kohtumised alles ees. Binoklit enam käeulatusest kaugele panna ei saa!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
Suvine aialinnupäevik: www.eoy.ee/aed