Suvise aialinnupäeviku uudiskiri 29.09.2017

30.09.2017

Soo-loorkull / foto: Tiit Külaots

Hea aialinnuvaatleja!

Viimased nädal aega on meid rõõmustanud päikeseline kõrgrõhkkond, mis on end Eesti kohale sisse seadnud. Rahulikud idakaaretuuled ja selge taevas tähendavad enamasti ka korralikku öörännet. Nii soodsaid olusid kasutavad ära just värvulised, kes saavad väiksema energiakuluga pikema rändehüppe teha. Meie silmade eest jääb aga ööränne paraku varjatuks.

Tänavuse aasta kohta harjumatult pikk kuivaperiood saab selle nädalaga otsa. Arvata võib, et haned-lagled ja mitmed teised linnud, kes seni veel viivitasid rändega, plaanivad selle nädalavahetuse jooksul vähemalt Soome lahest kergema vaevaga üle lennata. See oleks küll suurepärane kokkusattumus! Sel nädalavahetusel toimuvad ju ka üle-Euroopalised linnuvaatluspäevad EuroBirdwatch!

Linnuvaatluspäevadest osavõtmiseks ei pea oma aiast sugugi kaugele minema. Tuleb vaid linnuliigid ja nende arvukus üles märkida ja sisestada andmed kas eElurikkuse andmebaasi või EOÜ lehel asuvasse ankeeti. Kui aga aias õnnestub näha mõnda liiki esmakordselt, siis tasub nad kindlasti ka suvisesse aialinnupäevikusse kirja panna.

Keda võib siis sel nädalavahetusel kohata?

  • Päevikupidajatele linnades on hea uudis: põldlõokesed rändavad jälle. Lõõritamist küll ei kuule, aga päev läbi on kuulda nende „tirlimps“ sirtsatusi, kui nad aiast üle lendavad.
  • Taas kord on saabunud võimalus kolm tavalisemat haneliiki päevikusse kirja saada. Meenutuseks: valgepõsk-lagle hääl on ühesilbiline klähvimine, suur-laukhanel kõrge 2-4-silbiline kilkamine ja rabahanel madal kahesilbiline kägisemine („gä-gäk“).
  • Ülelendavatest rästaparvedest moodustavad põhiosa kädistavad-ragistavad hallrästad, kuid kädina vahelt võib kostuda vainurästa kõrge ja terav „zriii“, laulurästa vaikne „tsik“ ja hoburästa helitu klõbin. Rändel vainu- ja laulurästaid võib kuulda ka õhtul pimedas tähelepanelikult kuulatades.

Vabal hetkel tuleks kontrollida, kas kõik tänavused pesitsusandmed on päevikusse kirja saanud ja ega mõni igapäevane linnuliik pole kogemata välja jäänud. Suvine aialinnupäevik kestab veel vaid 9 päeva – 8. oktoobrini.

Egas muud, kui telefon, fotokas või diktofon igaks juhuks aeda kaasa ning rännet jälgima!

Põnevaid rändeelamusi!

Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
www.eoy.ee/aed

Varasemaid suvise aialinnupäeviku uudiskirju vaata Looduskalendrist.